UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Dworne i karmne kapłony, certy, minogi, sztokfisze, jarząbki, pasternak i rzepa... Zestawienie produktów przygotowywanych codziennie na obiad i wieczerzę na stoły króla Jana III, jego rodziny, dworzan i gości układa się w pasjonującą opowieść o codziennym życiu zwycięzcy spod Wiednia. Dowiadujemy się o miejscach spożywania posiłków, najważniejszych królewskich gościach, a przede wszystkim o tym, co jadano na dworze Sobieskiego. W kontekście dotychczasowej wiedzy o dawnym jedzeniu i wypowiedzi samego króla o kuchni, kucharzach i jego ulubionych smakołykach otrzymujemy interesujący, barwny obraz staropolskiej kultury kulinarnej.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Winobranie w Wilanowie | warsztaty kulinarne | 17 września

aktualność

Winobranie czas zacząć! Letnie słońce napełniło słodkim smakiem winorośl pnącą się w wilanowskim ogrodzie króla Jana III. Nadeszła pora na zbiory i winogronowe przetwory. Już po raz trzeci Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie zaprasza na wilanowskie winobranie!

winobranie_Pualina_Szulist-Płuciniczak.jpg


 Zapraszamy na warsztaty kulinarne, podczas których poznamy historię winnej latorośli oraz wina podawanego w Polsce w XVII wieku. Następnie pójdziemy do zrekonstruowanego ogrodu króla Jana III na wspólne winobranie. Ze zbiorów przygotujemy dania według staropolskich przepisów z najstarszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu i skosztujemy efektów naszej pracy. Podczas warsztatów poznamy też pozakulinarne zastosowanie winogron.


ODBIORCY: dorośli
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23 (Muzeum Pałacu w Wilanowie)
TERMIN: 17 września, godz. 12.00
KOSZT: 80 zł – bilet zwykły, 50 zł – bilet ulgowy

BILETY można kupić:
• stacjonarnie w kasie muzeum
• przez internet: www.bilety.wilanow-palac.pl


KONTAKT:
Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist@muzeum-wilanow.pl  
tel.: 22 544 27 87


                PATRONAT MEDIALNY                      PARTNER WARSZTATÓW

 


Podziel się:
Wykop Facebook
Wino_okladka_RGB_S.JPG

Historia kulturowa wina francuskiego w Polsce (artykuł)

Dorota Dias-Lewandowska w swej książce o historii wina proponuje nam zupełnie inne spojrzenie niż tradycyjne ujęcia historii gospodarczej. Wino jest w niej przedstawione jako część francuskiej kuchni i francuskiej kultury, symbol dobrego smaku i środek społecznego wyróżnienia. W prezentowanej książce uwidoczniona została ogromna kulturowa rola trunku z winogron.

P4.JPG

Winogrono (artykuł, Silva Rerum)

To zastanawiające, dlaczego tak ważna roślina symboliczna ma tak słabą reprezentację na „owocowych kolumnach” (por. np. artykuły pt. „Tyrs” oraz …

44_komensky_wina wytwarzanie.jpg

Benedyktyńscy winiarze (artykuł, Silva Rerum)

Budynek opactwa tynieckiego to zaklęta w kamień kwintesencja reguły św. Benedykta. Samotne, niegdyś na odludziu położone wzgórze, na którym je …

bachus_i_erygone_palac_wilanow_skrzydlo_boczne.JPG

Winorośl właściwa. Motywy roślinne na elewacjach pałacu wilanowskiego. (artykuł, Silva Rerum)

O symbolice winorośli można pisać bez końca. Ze względu na rodzaj scen przedstawionych na wilanowskim pałacu zajmijmy się bliżej symboliką …

44_komensky_wina wytwarzanie.jpg

Drogie, zagraniczne wina w Rzeczypospolitej, czyli cena luksusu (artykuł, Silva Rerum)

Rozwijająca się już od połowy XVI wieku konsumpcja win w Rzeczypospolitej spotykała się z szeroką krytyką. Głównym argumentem moralizatorów potępiających …