nieslyszacy WCAG 2.0WCAG 2.0

Tematy

Książka pełna świetnych anegdot i barwnych opisów, jednocześnie uczona i popularna, traktuje o dziejach „tytoniowego ziela”. Autor, znakomity znawca przedmiotu, przywołuje żałosny przykład „pierwszego europejskiego tytoniarza” p. Rodriga de Jerez, którym zajęła się św. Inkwizycja, gdyż palenie tytoniu uważano podówczas za oznakę przyjaźni ze wszelkim diabelstwem. Wylądował na siedem (!) lat w więzieniu.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.

Staropolskie warsztaty kulinarne dla szkół

warsztaty_Kulinarne_7_Marcin_Mastykarz.jpg

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią staropolską, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli.


Pod okiem profesjonalnego kucharza młodzi adepci sztuki kulinarnej samodzielnie przyrządzą potrawy według XVII-wiecznych przepisów. Do ich przygotowania użyją starannie dobranych, niekiedy już powszechnie zapomnianych składników. Będzie to dla nich doskonała okazja do zapoznania się z tradycją, obyczajami i nigdzie indziej niespotykanymi produktami kulinarnymi. Idealnym finałem będzie wspólna uczta, podczas której uczestnicy zajęć rozsmakują się w kuchni historycznej. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!


ODBIORCY: uczniowie szkoły podstawowej, gimnazjum i szkół średnich (również o profilu gastronomicznym)
LICZBA OSÓB
: maks. 20 osób w grupie
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. S.K. Potockiego 23
TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00
KOSZT: 300 zł od całej grupy + 10 zł od osoby


REZERWACJA:

KONTAKT:
Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist@muzeum-wilanow.pl


REGULAMIN

Uwaga! Jeśli uczestnicy warsztatów mają alergie pokarmowe, prosimy o informację przed warsztatami.


PATRONAT MEDIALNY

TVP ABC logo Dziecko w Warszawie logo

      

PARTNER WARSZTATÓW


Podziel się:
Wykop Facebook
Czerniecki_Compendium_O kuchmistrzu_1682_BN.jpg

Czy kucharz to lekarz? O związkach między kuchnią i medycyną (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, opisując obowiązki, które spoczywają na kuchmistrzu, pisał, że powinien być on sprawnym organizatorem bankietów, a także dobrym zarządcą. …

czosnek PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

Czosnek w kuchni staropolskiej (artykuł, Silva Rerum)

W czasach średniowiecza uważano, że przyprawy korzenne pochodzą z rajskiego ogrodu. Odległe, nieco tajemnicze miejsce pochodzenia działało niezwykle silnie na …

Wielądko_Kucharz doskonały_Muzeum Pałac w Wilanowie.jpg

Kucharz doskonały Wojciecha Wielądki (artykuł)

Opublikowany w 1783 roku "Kucharz doskonały" to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od "Compendium ferculorum", słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów", spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów.

Philipp_de_Hamilton_martwa_natura_lis_kaczki_jaja.jpg

Staropolska jajecznica, czyli kuchnia dla początkujących (artykuł, Silva Rerum)

W staropolskich książkach kucharskich, obok wymyślnych, barokowych przepisów na dania, które miały przede wszystkim olśnić i zaskoczyć biesiadników, znajdujemy też …

44_compendium_rozdz 1_rosół polski.jpg

Zdrowa kuchnia staropolska (artykuł, Silva Rerum)

Jednym z najważniejszych zadań staropolskiego kuchmistrza było dbanie o swojego pana i przygotowywanie potraw odpowiednich do jego samopoczucia i stanu …

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

Compendium ferculorum albo zebranie potraw (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!