UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


W królewskim młynie | rodzinne warsztaty kuchni staropolskiej | 28 października

aktualność

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. Dawni kucharze to artyści dbający o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami podczas rodzinnych warsztatów kulinarnych w Wilanowie!

warsztaty_kulinarne_dzieci_Wojciech_Holnicki_3.jpg


Podczas zajęć będziemy gotować sezonowo, zapoznając małych i dużych kucharzy z tradycyjnymi produktami wykorzystywanymi w kuchni staropolskiej. Poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy wilanowskich uczestnicy przygotują dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.


HARMONOGRAM WARSZTATÓW

23 września, godz. 10.0012.00 i 14.0016.00 | W królewskim młynie
28 października, godz. 10.0012.00 i 14.0016.00 | Dynia – królowa jesieni
18 listopada, godz. 10.0012.00 i 14.0016.00 | Kuchnia wysokich lotów


MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku 8+
LICZBA MIEJSC OGRANICZONA

KOSZT:

  • 20 zł od osoby
  • 15 zł od osoby z Kartą Dużej Rodziny (bilety KRD dostępne tylko w kasie)

BILETY:


KONTAKT

Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 22 544 28 88


PATRONAT MEDIALNY

TVP ABC logoDziecko w Warszawie logo

PARTNER WARSZTATÓW


Podziel się:
Wykop Facebook
Monumenta_przepisy_okladka_front_S.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane (artykuł)

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich.

warsztaty_kulinarne_baner.jpg

W staropolskiej kuchni | warsztaty kulinarne (artykuł)

Zapraszamy na warsztaty kulinarne kuchni staropolskiej skierowane do dzieci i dorosłych, również osób z niepełnosprawnościami wzroku i słuchu. Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotujecie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

kuchnia_01.jpg

Staropolskie warsztaty kulinarne dla szkół (artykuł z wewnątrzną nawigacja)

Zapraszamy na warsztaty kulinarne kuchni staropolskiej! Podczas zajęć uczniowie dowiedzą się o dawnych smakach i tradycjach, pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotują dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, a na koniec wspólnie zasiądą do stołu, aby skosztować samodzielnie przygotowanych potraw.

cebula, PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

Kulinarne stereotypy w XVII wieku (artykuł, Silva Rerum)

Johann Sigismund Elsholtz, medyk i botanik służący na dworze elektora Rzeszy Fryderyka Wilhelma Brandenburskiego, w 1682 r. wydał drukiem książkę, …

Wojciech Wielądko, „Kucharz doskonały

Kulinarne zabawy z barwami, czyli estetyka w kuchni oświecenia (artykuł, Silva Rerum)

Wizualizacja kulinarna, z jaką mamy współcześnie do czynienia w restauracjach, w świecie wirtualnym czy modnych czasopismach, uświadamia nas, że jedzenie …