UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Patrząc na zdjęcia Tomka Sikory w naszym nowym albumie, mamy wrażenie, że uczestniczymy w niezwykłej historii: raz jest to wiktoriańska powieść grozy, fotoreportaż, pejzaż, a kiedy indziej emocjonalny pamiętnik młodej damy. Tomek Sikora dzięki swojej wyjątkowej wrażliwości uczy jak szukać tego czego nie widać.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Jak nakryć do królewskiego stołu? | warsztaty dla rodzin | 23 marca

aktualność

W królewskim Wilanowie odbywają się niezwykłe uczty! Podczas rodzinnych warsztatów przygotowują je dzieci i dorośli. Wspólnie nakrywają do stołu i poznają dawne obyczaje związane z ucztowaniem, zespołowo przygotowują staropolskie dania, a na koniec razem biorą udział w królewskiej uczcie!

sztucce_fragment_3

Na każdym spotkaniu poznamy wybrany element uczty staropolskiej. Następnie, korzystając z przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, przygotujemy dania i desery, które kilkaset lat temu jadali królowie. Na koniec zasiądziemy do pięknie udekorowanego stołu i poczujemy się jak na prawdziwej uczcie! Poznane wcześniej elementy kultury stołu zastosujemy w praktyce. Warsztaty, którym będzie towarzyszyła muzyka barokowa, odbywają się w eleganckiej przestrzeni Villi Intraty.  

Można wziąć udział w całym cyklu albo w wybranych warsztatach. Każde kolejne spotkanie będzie rozwijało dotychczasowe umiejętności i dostarczało nowej wiedzy.

_____________________________________________________________________________

HARMONOGRAM 2019

16 lutego | Uczta jak teatr | bilety dostępne od 4 lutego

Przekonamy się, że dawne uczty były prawdziwymi spektaklami teatralnymi. Będziemy nie tylko gośćmi, ale też wejdziemy w role oratorów i kredencerzy. Tak jak dawni cukiernicy przygotujemy rzeźby cukrowe do dekoracji stołu, a w części kulinarnej przyrządzimy przepiórki zgodnie z recepturą kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. 

23 marca | Jak nakryć do królewskiego stołu? | bilety dostępne od 11 marca

6 kwietnia | Miejsce przy królewskim stole | bilety dostępne od 25 marca

8 czerwca | Polska gościnność i światowe maniery | bilety dostępne od 27 maja

14 września | Co podać jako czwarte danie? | bilety dostępne od 2 września

12 października | Jak zostać kuchmistrzem? | bilety dostępne od 30 września

16 listopada | Niełatwe role stolnika i cześnika | bilety dostępne od 4 listopada

7 grudnia | Przy świątecznym stole | bilety dostępne od 25 listopada

_____________________________________________________________________________

ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
GODZINA: 14.00–16.00
 

BILETY: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy

REZERWACJA: nie obowiązuje. BILETY można kupić:

LICZBA MIEJSC  OGRANICZONA.

_____________________________________________________________________________

KONTAKT
Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 785 905 715

Podziel się:
Wykop Facebook
warsztaty_kulinarne_dzieci_Wojciech_Holnicki_3.jpg

Dobrze przyprawione | staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin | 23 marca (aktualność)

Zapraszamy na kulinarny cykl o przyprawach! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw i dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystaniu dawniej i dziś. Znane i nieznane przyprawy dotkniemy, powąchamy i spróbujemy. Nauczymy się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością nas zaskoczą! KOSZT: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy

wjazd_sobieskiego_do_wiednia_polona.jpg

Ceremonialna demonstracja zwycięstwa pod Wiedniem – uczta, trofea, gesty (artykuł, Silva Rerum)

Każdy sukces militarny wiązał się z kompleksowym programem ceremonialnej reprezentacji władzy. Zarówno zabiegi dyplomatyczne, jak i wszelkie sposoby uzewnętrznienia potęgi …

Urzednik turecki 2 Costumes Turc. BN.jpg

Uczta na dworze sułtana Mehmeda IV – w kaftanie, na chińskiej porcelanie (artykuł, Silva Rerum)

Przebieg audiencji na dworze osmańskim był ściśle ustalony. Po zwyczajowej ceremonii oddania głębokiego pokłonu przed sułtanem wymieniano pozornie powierzchowne, lecz …

44_uczta_sluzba wniosi jadlo na stol_anonimowy miedzioryt wenecji 1643.jpg

Obsługa uczty staropolskiej (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej Compendium ferculorum, napisał w jej wstępie, iż w przygotowaniach do wystawnego bankietu, to …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Uczta w Soplicowie. „Kucharz doskonały” czy „Compendium ferculorum”? (artykuł, Silva Rerum)

W Panu Tadeuszu Adam Mickiewicz, wspominając z nostalgią odchodzący w przeszłość barwny świat szlacheckich wartości i zwyczajów poświęcił też nieco …

55_uczta wydana przez jana.jpg

Uczta w Jaworowie (artykuł, Silva Rerum)

Jaworów, miasteczko leżące 48 km na północny zachód od Lwowa, należało do szczególnie ulubionych rezydencji Jana III Sobieskiego. Znajdował się …