UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Za górami, za lasami… – nie za jeziorem, za rzeką, za kanałem – to tam rośnie las pełen ogromnych drzew i gęstwiny krzewów. Wyrusz z całą rodziną na pełne przygód spacery po rezerwacie przyrody Morysin! Przewodnik „Cztery pory roku w rezerwacie przyrody Morysin” to opracowana specjalnie dla młodych miłośników przyrody propozycja wypraw do lasu, nad którym opiekę sprawuje Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.



Miejsce przy królewskim stole | warsztaty dla rodzin | 14 września

aktualność

sztucce_fragment_3

W królewskim Wilanowie odbywają się niezwykłe uczty! Podczas rodzinnych warsztatów przygotowują je dzieci i dorośli. Wspólnie nakrywają do stołu i poznają dawne obyczaje związane z ucztowaniem, zespołowo przygotowują staropolskie dania, a na koniec razem biorą udział w królewskiej uczcie!

Na każdym spotkaniu poznamy wybrany element uczty staropolskiej. Następnie, korzystając z przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, przygotujemy dania i desery, które kilkaset lat temu jadali królowie. Na koniec zasiądziemy do pięknie udekorowanego stołu i poczujemy się jak na prawdziwej uczcie! Poznane wcześniej elementy kultury stołu zastosujemy w praktyce. Warsztaty, którym będzie towarzyszyła muzyka barokowa, odbywają się w eleganckiej przestrzeni Villi Intraty.  

Można wziąć udział w całym cyklu albo w wybranych warsztatach. Każde kolejne spotkanie będzie rozwijało dotychczasowe umiejętności i dostarczało nowej wiedzy.

_________________________________________________________________________

HARMONOGRAM 2019

16 lutego | Uczta jak teatr

Przekonamy się, że dawne uczty były prawdziwymi spektaklami teatralnymi. Będziemy nie tylko gośćmi, ale też wejdziemy w role oratorów i kredencerzy. Tak jak dawni cukiernicy przygotujemy rzeźby cukrowe do dekoracji stołu, a w części kulinarnej przyrządzimy przepiórki zgodnie z recepturą kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. 

23 marca | Jak nakryć do królewskiego stołu?

Poznamy historię sztućców i opowiemy o ich różnych rodzajach. Nauczymy się nakrywać do stołu tak, aby wszystko było na właściwym miejscu. Dowiemy się, czym jadali szlachcice i po co była im łyżka w cholewie buta! Zobaczymy też iście królewskie zastawy – srebrną i porcelanową.  Następnie udamy się do kuchni, gdzie przyrządzimy: comber z miodownikiem, polewkę cebulową i biszkopt czekoladowy. Na koniec zasiądziemy do pięknie nakrytego stołu, aby wspólnie wziąć udział w staropolskiej uczcie! 

6 kwietnia | Miejsce przy królewskim stole

Komu podać krzesło, a komu prawą rękę? Kto może zasiąść po prawej stronie króla? Czy stół ma szary koniec i czy w tym miejscu wystarczy jedzenia dla wszystkich? Zapraszamy na warsztaty kulinarne i kultury stołu, podczas których dowiemy się, jak nakryć do królewskiego stołu! W części kulinarnej przygotujemy staropolskie dania – łososia żółto i biankę. 

8 czerwca | Polska gościnność i światowe maniery

Dlaczego dawniej gości witano chlebem i solą? Komu powiemy „witaj”, a komu „dzień dobry”? Czy zmuszanie do jedzenia może być oznaką gościnności? Dlaczego zostawiano kilka wolnych miejsc przy stole? O staropolskiej gościnności i światowych manierach powiemy Wam wszystko!

14 września | Co podać jako czwarte danie?

12 października | Jak zostać kuchmistrzem?

16 listopada | Niełatwa rola krajczego

7 grudnia | Przy świątecznym stole

_________________________________________________________________________

ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat, nabór do grupy zakończył się

MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

GODZINA: 14.00–16.00

BILETY: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy

_________________________________________________________________________

KONTAKT
Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 785 905 715

_________________________________________________________________________

Patroni medialni:

 

Podziel się:
Wykop Facebook
warsztaty_kulinarne_dzieci_Wojciech_Holnicki_3.jpg

Dobrze przyprawione | staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin | 14 września (aktualność)

Zapraszamy na kulinarny cykl o przyprawach! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw i dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystaniu dawniej i dziś. Znane i nieznane przyprawy dotkniemy, powąchamy i spróbujemy. Nauczymy się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością nas zaskoczą! KOSZT: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy

wjazd_sobieskiego_do_wiednia_polona.jpg

Ceremonialna demonstracja zwycięstwa pod Wiedniem – uczta, trofea, gesty (artykuł, Silva Rerum)

Każdy sukces militarny wiązał się z kompleksowym programem ceremonialnej reprezentacji władzy. Zarówno zabiegi dyplomatyczne, jak i wszelkie sposoby uzewnętrznienia potęgi …

Urzednik turecki 2 Costumes Turc. BN.jpg

Uczta na dworze sułtana Mehmeda IV – w kaftanie, na chińskiej porcelanie (artykuł, Silva Rerum)

Przebieg audiencji na dworze osmańskim był ściśle ustalony. Po zwyczajowej ceremonii oddania głębokiego pokłonu przed sułtanem wymieniano pozornie powierzchowne, lecz …

44_uczta_sluzba wniosi jadlo na stol_anonimowy miedzioryt wenecji 1643.jpg

Obsługa uczty staropolskiej (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej Compendium ferculorum, napisał w jej wstępie, iż w przygotowaniach do wystawnego bankietu, to …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Uczta w Soplicowie. „Kucharz doskonały” czy „Compendium ferculorum”? (artykuł, Silva Rerum)

W „Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz, wspominając z nostalgią odchodzący w przeszłość barwny świat szlacheckich wartości i zwyczajów, poświęcił też nieco uwagi staropolskiej kuchni. Perypetie uczestników ostatniego zajazdu na Litwie zakończyła ostatnia uczta staropolska przygotowana pod kierunkiem Wojskiego według przepisów zaczerpniętych przez niego ze starodawnej książki kucharskiej. Uczta wyreżyserowana przez Wojskiego, chciałoby się powiedzieć: ostatniego kuchmistrza Rzeczypospolitej, była odpowiedzią na życzenie generała Dąbrowskiego, który „oświadczył z wieczora,/ że chce mieć obiad polski”.

55_uczta wydana przez jana.jpg

Uczta w Jaworowie (artykuł, Silva Rerum)

Jaworów, miasteczko leżące 48 km na północny zachód od Lwowa, należało do szczególnie ulubionych rezydencji Jana III Sobieskiego. Znajdował się …