UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

W prezentowanym tomie, zawierającym dziesięć artykułów, znawcy epoki staropolskiej przyglądają się dziejom władcy i państwa w okresie między Chocimiem a Wiedniem, gdy Rzeczpospolita po raz ostatni w swej przedrozbiorowej historii odgrywała ważną, a często decydującą rolę na arenie europejskiej. Badaczy interesuje życie wewnętrzne państwa, zwłaszcza system parlamentarny, jak i polityka zagraniczna, która doprowadziła Lwa Lechistanu pod mury Wiednia i do namiotów wielkiego wezyra. Czasy były gorące, pasjonujące i pełne niespodziewanych zwrotów akcji – i taka niech będzie lektura tej książki.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Śniadanie u króla | relacja z wydarzenia

śniadanie u króla 23.06.2018 m.mastykarz 1.jpg

Podczas królewskiego śniadania na trawie 23 czerwca 2018 r. poznaliśmy smak kuchni staropolskiej i dowiedzieliśmy się, jakie jedzenie pasuje najlepiej do danej osobowości.

Czerpiąc inspiracje ze staropolskich książek kucharskich i bazując na teorii humoralnej, przygotowaliśmy cztery stoły, a na nich dania dobrane dla: sangwiników, flegmatyków, melancholików i choleryków. W wyborze właściwego stołu pomogliśmy gościom, dając do rozwiązania krótki test.

Śniadaniowe menu skomponował prof. Jarosław Dumanowski, historyk kulinariów i redaktor serii wydawniczej „Monumenta Poloniae Culinaria”, który staropolskie zalecenia mistrzów kuchni z wyczuciem dostosowuje do potrzeb dzisiejszych smakoszy. Potrawy przygotował wilanowski zespół kulinarny pod przewodnictwem Norberta Sokołowskiego.

„Śniadanie u króla” jest częścią międzynarodowego projektu „Miejsce przy królewskim stole” współorganizowanego przez 19 instytucji w 11 krajach. 23 czerwca wszyscy goście Europejskich Rezydencji Królewskich zgromadzili się w pałacowych ogrodach na wspólnym wydarzeniu plenerowym.

WIĘCEJ o wydarzeniu: Facebook 

WIĘCEJ o projekcie: European Royal Residences

_________________________________________________________________________ 

KONTAKT

Paulina Szulist-Płuciniczak
t: + 48 22 544 27 87, +48 509 300 242
m: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl

_________________________________________________________________________

Wydarzenie zostało objęte patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018


drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
Holnicki 2 WWW.png

Konkurs fotograficzny #europeanroyalpalaces (artykuł)

Od 23 czerwca do 23 sierpnia 2018 Sieć Europejskich Rezydencji Królewskich organizuje konkurs fotograficzny na Instagramie. Opublikuj swoje najpiękniejsze zdjęcia pałaców biorących udział w konkursie!

śniadanie u króla 23.06.2018 m.mastykarz 1.jpg

Podwieczorek u króla 19 lipca – relacja z wydarzenia (artykuł)

Rozmawialiśmy o smakach kuchni XVII wieku i dzieliliśmy się przepisami. Spotkanie relacjonowaliśmy w mediach społecznościowych z hasztagiem #PalaceDay.

warsztaty_kulinarne_baner.jpg

Miejsce przy królewskim stole (artykuł)

Rok 2018 został ogłoszony Europejskim Rokiem Dziedzictwa Kulturowego. Nasze muzeum realizuje projekt, w ramach którego zamierzamy upowszechniać wiedzę o kulturze …

57_wil.1522-martwa natura jedzenie mięso.jpg

"Przynieśli co na śniadanie?" o posiłkach w rozmówkach polsko-francuskich (artykuł, Silva Rerum)

Książki kucharskie czy zbiory przepisów kulinarnych w poradnikach i kalendarzach staropolskich pozwalają nam na poznanie upodobań kulinarnych mieszkańców dawnej Polski. …

Kuchnia, jedzenie, emaus

"Najlepszy zegar apetyt" – o porach posiłków w dawnej Europie (artykuł, Silva Rerum)

"Zwyczaj dawny jest już aby dwie godzinie przed południem był obiad, a wieczerza w ośmi godzinach po obiedzie" pisał na …

czosnek czarny, PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

O polskich posiłkach z niemieckiego leksykonu (artykuł, Silva Rerum)

Informacji o kuchni staropolskiej możemy szukać nie tylko na kartach książek kucharskich czy kalendarzy, ale także w dawnych obcojęzycznych leksykonach …

sztucce_fragment_2

Podstawy dawnej dietetyki – dwa, trzy czy pięć posiłków dziennie? (artykuł, Silva Rerum)

Panujące dziś przekonanie dietetyków o słuszności rozszerzenia liczby posiłków nawet do pięciu dziennie i najlepiej niewielkich spotkałoby się z krytyką …

44_podstawka z karafinkami.jpg

Scenariusz posiłku: porządek potraw (artykuł, Silva Rerum)

W historii sztuki kulinarnej ważne są nie tylko same potrawy, używane składniki i pracowicie komponowane przepisy. Ducha kuchni w dużej …