UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Śniadanie u króla | 23 czerwca

aktualność

śniadanie u króla, Pixabay.jpg

Zacznijcie dzień od śniadania na trawie! Poznajcie smak kuchni staropolskiej i dowiedzcie się, jakie jedzenie pasuje najlepiej do Waszej osobowości. Zapraszamy na królewskie śniadanie skomponowane na podstawie teorii humoralnej. Czekamy na Was w Muzeum Pałacu w Wilanowie 23 czerwca w godz. 10–12.

Czerpiąc inspiracje ze staropolskich książek kucharskich i bazując na teorii humoralnej, przygotujemy cztery stoły, a na nich dania dobrane dla: sangwiników, flegmatyków, melancholików i choleryków. W wyborze właściwego stołu pomożemy Wam, dając do rozwiązania krótki test.

Śniadaniowe menu skomponował prof. Jarosław Dumanowski, historyk kulinariów i redaktor serii wydawniczej „Monumenta Poloniae Culinaria”, który staropolskie zalecenia mistrzów kuchni z wyczuciem dostosowuje do potrzeb dzisiejszych smakoszy. Potrawy przygotuje wilanowski zespół kulinarny pod przewodnictwem Norberta Sokołowskiego.

„Śniadanie u króla” jest częścią międzynarodowego projektu „Miejsce przy królewskim stole” współorganizowanego przez 19 instytucji w 11 krajach. 23 czerwca wszyscy goście Europejskich Rezydencji Królewskich zgromadzą się w pałacowych ogrodach na wspólnym wydarzeniu plenerowym.

_________________________________________________________________________

KIEDY: 23 czerwca w godz. 10–12.

GDZIE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23.

WSTĘP: bezpłatny.

_________________________________________________________________________

WIĘCEJ o wydarzeniu: Facebook 

WIĘCEJ o projekcie: European Royal Residences

_________________________________________________________________________ 

KONTAKT

Paulina Szulist-Płuciniczak
t: + 48 22 544 27 87, +48 509 300 242
m: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl

_________________________________________________________________________

Wydarzenie zostało objęte patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018


Podziel się:
Wykop Facebook
57_wil.1522-martwa natura jedzenie mięso.jpg

"Przynieśli co na śniadanie?" o posiłkach w rozmówkach polsko-francuskich (artykuł, Silva Rerum)

Książki kucharskie czy zbiory przepisów kulinarnych w poradnikach i kalendarzach staropolskich pozwalają nam na poznanie upodobań kulinarnych mieszkańców dawnej Polski. …

Kuchnia, jedzenie, emaus

"Najlepszy zegar apetyt" – o porach posiłków w dawnej Europie (artykuł, Silva Rerum)

"Zwyczaj dawny jest już aby dwie godzinie przed południem był obiad, a wieczerza w ośmi godzinach po obiedzie" pisał na …

czosnek czarny, PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

O polskich posiłkach z niemieckiego leksykonu (artykuł, Silva Rerum)

Informacji o kuchni staropolskiej możemy szukać nie tylko na kartach książek kucharskich czy kalendarzy, ale także w dawnych obcojęzycznych leksykonach …

sztucce_fragment_2

Podstawy dawnej dietetyki – dwa, trzy czy pięć posiłków dziennie? (artykuł, Silva Rerum)

Panujące dziś przekonanie dietetyków o słuszności rozszerzenia liczby posiłków nawet do pięciu dziennie i najlepiej niewielkich spotkałoby się z krytyką …

44_podstawka z karafinkami.jpg

Scenariusz posiłku: porządek potraw (artykuł, Silva Rerum)

W historii sztuki kulinarnej ważne są nie tylko same potrawy, używane składniki i pracowicie komponowane przepisy. Ducha kuchni w dużej …