UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Książka pełna świetnych anegdot i barwnych opisów, jednocześnie uczona i popularna, traktuje o dziejach „tytoniowego ziela”. Autor, znakomity znawca przedmiotu, przywołuje żałosny przykład „pierwszego europejskiego tytoniarza” p. Rodriga de Jerez, którym zajęła się św. Inkwizycja, gdyż palenie tytoniu uważano podówczas za oznakę przyjaźni ze wszelkim diabelstwem. Wylądował na siedem (!) lat w więzieniu.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


II Warszawski Festiwal Kulinarny „Królewski Stół” | 15–16 września

aktualność

Odkryjmy tajemnice królewskiego stołu oraz Warszawy dwudziestolecia międzywojennego. Porozmawiajmy o tym, jak historyczne zwyczaje żywieniowe inspirują nas dziś. Dowiedzmy się, jak możemy na co dzień jeść zdrowiej i lepiej. Zapraszamy do Wilanowa na II Warszawski Festiwal Kulinarny!



Warszawski Festiwal Kulinarny jest połączeniem festiwalu, targów i konferencji z dobrym jedzeniem w roli głównej. Wydarzenie promuje zdrową, tradycyjną i regionalną żywność oraz zrównoważony rozwój, bezpieczeństwo żywnościowe i sprawiedliwy handel. Podczas festiwalu będzie można spotkać najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników, twórców pysznego jedzenia i designu. W programie znajdą się: wykłady, dyskusje, warsztaty kulinarne, ogrodnicze i pszczelarskie oraz pokazy filmów o tematyce kulinarnej.


TERMIN: 15–16 września 2018
MIEJSCA: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23 | Oranżeria Muzeum Pałacu w Wilanowie | Plaża Wilanów | Urząd Dzielnicy Wilanów
WSTĘP: bezpłatnie
ZAPISY na warsztaty: warsztaty.festiwalkulinarny@gmail.com


PEŁNY PROGRAM FESTIWALU: www.warszawskifestiwalkulinarny.pl


PROGRAM FESTIWALU w Muzeum Pałacu w Wilanowie

Wydarzenia odbywają się w Villi Intracie
ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

Warszawski_Festiwal_Kulinarny_Jagoda_Valkov_1.jpg

SOBOTA 15 września

12.00–14.00 | SMAKI WARSZAWY

Jak smakowała Warszawa w okresie dwudziestolecia międzywojennego? Czy był to smak kuchni gospodarstw domowych, a może restauracji i kawiarni tętniących życiem towarzyskim? Zapraszamy w podróż do źródeł warszawskich smaków!

12.00 | Wykład: „Kursy gotowania na gazie i lodówka tylko dla milionerów. Jak naprawdę wyglądało gotowanie przed wojną?” | Aleksandra Zaprutko-Janicka

12.30 | Wykład: „Bazarowy street food, żydowskie szynki, pierwsze sieciówki, elitarne restauracje – wszystkie smaki przedwojennej Warszawy” | Grzegorz Kalinowski

13.00 | Panel dyskusyjny: „Barwna mozaika warszawskiej kuchni” | Aleksandra Zaprutko-Janicka, Grzegorz Kalinowski, Maciej Nowicki

14.00–16.00 | GŁODNI WIEDZY – EDUKACJA OD KUCHNI

Doświadczenia polskich specjalistów w dziedzinie edukacji kulinarnej skonfrontujemy z międzynarodowymi trendami przedstawionymi przez wybitnego eksperta kuchni historycznej Ivana Daya. Panel prowadzony w języku angielskim.

14.00 | Wykład: „The Culinary Glories of Britain’s Past” | Ivan Day, Anglia, BBC

14.40 | Wykład: „A place at the Royal Table - project of European royal residences” | Paulina Szulist-Płuciniczak

15.00 | Panel dyskusyjny: „How to educate through cooking?” | Ivan Day, Maciej Nowicki, Grzegorz Łapanowski, Paulina Szulist-Płuciniczak, Dorota Nygren

16.00–18.00 | SPOŁECZNA ODPOWIEDZIALNOŚĆ WOBEC JEDZENIA

Co można zrobić w branży gastronomicznej, aby zredukować ilość wyrzucanego jedzenia? Czy prawo może pomóc w tej sprawie? Przyjrzymy się temu problemowi w Polsce i poszukamy nowych rozwiązań, odnosząc się do najnowszych pomysłów z areny międzynarodowej.

16.00 | Prezentacje projektów połączone z debatą „Samodzielność od kuchni” | Jacek Malicki (Foodsharing Warsaw), Sylwia Majcher, Jakub Malec, Dorota Jezierska (Federacja Polskich Banków Żywności), Katia Roman-Trzaska, Tomasz Małek (Dom Wódki)


Warszawski_Festiwal_Kulinarny_Jagoda_Valkov_5.jpg

DODATKOWO

10.00–18.00 | Wystawa: „Gastronomia dwudziestolecia międzywojennego – afisze, ulotki, menu”

12.00–14.00 | Warsztaty kulinarne: „Kuchnia warszawska” | Rafał Zaręba | BRAK MIEJSC

12.30–15.30 | Warsztaty fotograficzne organizowane przez magazyn „Kuchnia”| Joanna Matyjek (Odczaruj Gary) | BRAK MIEJSC

13.30–15.00 | Warsztaty pszczelarskie: „W pasiece Ule Króla” | Kamil Baj (Pszczelarium) | BRAK MIEJSC

14.00–15.30 | Warsztaty winiarskie: „Abecadło wina węgierskiego według oryginału z lat 30. XX w.” | Zoltan Hegedus | BRAK MIEJSC

14.00–15.00 | Ścieżka degustacyjna: „Dania warszawskich lokali” | OSTATNIE WOLNE MIEJSCA

15.00–17.00 | Warsztaty ogrodnicze: „Historia pewnego produktu” | Paweł Szymczak, Kamil Baj, Iza Kulińska (Smaczna Pyza) | OSTATNIE WOLNE MIEJSCA

15.30–16.30 | Warsztaty kulinarne: „Przetwory i syropy” | Józef Siadak | BRAK MIEJSC

16.00–17.00 | Spotkanie autorskie i promocja książki: „Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki” | Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki

17.00–18.00 | Spacer po ogrodzie rekonstruktorskim: „Wśród pałacowych grządek” | Katarzyna Wiśniewska | OSTATNIE WOLNE MIEJSCA
 
18.00 | Pokaz filmu dokumentalnego: „Cydrowe historie” | reż. Bego Zubia Gallastegi, Hiszpania, 2015 | miejsce: Oranżeria Muzeum Pałacu w Wilanowie | WSTĘP PŁATNY | BILETY


Warszawski_Festiwal_Kulinarny_Jagoda_Valkov_19.jpg

NIEDZIELA 16 września

10.00–12.00 | HISTORIA W KUCHNI / KUCHNIA W HISTORII „Między PR-em a źródłem”

Czy wychodząc od źródła historycznego, można stworzyć zaskakujący i skuteczny koncept marketingowy? O tym, jak wykorzystać historię do zbudowania kulinarnej narracji, porozmawiamy z szefami kuchni i dociekliwymi historykami.

10.00 | Wykład: „Posmakować przeszłości. Romans teorii z praktyką” | Aleksandra Kleśta-Nawrocka

10.30 | Wykład: „Jak uwarzyć kuchnię z historią?” | Bogdan Gałązka, Maciej Nowicki

11.00 | Panel dyskusyjny: „Building an original, culinary-historical narrative” | Maciej Nowicki, Bogdan Gałązka, Aleksander Baron, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Ivan Day

12.00–14.00 | GOTUJ SIĘ NA SZTUKĘ!

Królewskość stołu nie oznaczała jedynie obecności monarchy oraz pokaźnej liczby i obfitości podanych potraw. Staropolskie uczty były niezwykłymi spektaklami poruszającymi wszystkie zmysły uczestników. Wykorzystując barwne, barokowe tło, opowiemy o wzajemnej miłości sztuki i jedzenia.

12.00 | Wykład: „Rymowane zjadanie, czyli co jedli i o czym pisali (niektórzy) poeci polskiego baroku” | Bogusław Deptuła

12.30 | Wykład: „Lampart w kuchni. Sztuka sycylijskiego stołu” | Małgorzata Buttitta

13.00 | Panel dyskusyjny: „Kulinaria a kultura” | Bogusław Deptuła, Paweł Bravo, Małgorzata Buttitta, Marek Bieńczyk, Bartek Kieżun


DODATKOWO

10.00–16.00 | Wystawa: „Gastronomia dwudziestolecia międzywojennego – afisze, ulotki, menu”

12.00–14.00 | Warsztaty kulinarne: „Kuchnia Jana Szyttlera” | Bogdan Gałązka | BRAK MIEJSC

14.15–15.45 |  Spacer po pałacu: „Pałacowe dekoracje – jedzenie w sztuce i kulturze” | miejsce: pałac w Wilanowie | WSTĘP PŁATNY | BILETY

16.00–17.00 | Spacer po ogrodzie rekonstruktorskim: „Wśród pałacowych grządek” | Katarzyna Wiśniewska | OSTATNIE WOLNE MIEJSCA

17.00 | Pokaz filmu dokumentalnego: „Rolnik i szef kuchni” | reż. Michael Whalen, USA, 2014 | miejsce: Oranżeria Muzeum Pałacu w Wilanowie | WSTĘP PŁATNY | BILETY



ORGANIZATORZY: Food Lab Studio | Targi Designu Wzory | Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie | Grupa Kulinarna Łapanowski | Fundacja Szkoła na Widelcu

PARTNERZY STRATEGICZNI: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa | Gastro Magic Service | Dzielnica Wilanów | Twoja Winiarnia | Polska Smakuje

PARTNERZY: Baziółka | Biobazar | Bukat | Melvit | Polska Grupa Porcelanowa | Tefal | Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin | Chroma

PARTNER MERYTORYCZNY: Marine Stewardship Council

PATRONAT HONOROWY: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi | Instytut Żywności i Żywienia

PATRONI MEDIALNI: Kukbuk | NOIZZ | Zwierciadło | NewsGastro.pl | Sens | Magazyn Kuchnia | Food Service | WarszawaWarsaw.com | Radio Kampus | Minta Eats | Zwykłe Życie | Weranda Country | Restaurant Week | Co Jest Grane 24 | Gazeta Wyborcza

MECENAS POKAZÓW FILMOWYCH: Cydr Lubelski


Podziel się:
Wykop Facebook
Śniadanie 7, fot_Marcin_Mastykarz.jpg

Zostań wolontariuszem przy królewskim stole! (artykuł)

Jeśli lubisz dobre jedzenie i pali Cię przy tym ciekawość, jak przygotować prawdziwą ucztę, spróbuj swoich sił jako wolontariusz przy organizacji Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego, współorganizowanego przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

silva_Kucharz_okladka_RGB72.jpg

Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki (artykuł)

Książka przygotowana przez Jarosława Dumanowskiego ze współczesnymi interpretacjami przepisów opracowanymi przez Macieja Nowickiego przedstawia historię różnych produktów żywieniowych, opowiada o ich pochodzeniu, kulturowych znaczeniach, ich użyciu i roli – tak na co dzień, jak od święta. Historia ożywa przed nami przy stole w bardzo pouczający i inspirujący sposób.

Śniadanie 1, fot_Marcin_Mastykarz.jpg

Śniadanie u króla (album zdjęć)

„Śniadanie u króla” jest częścią międzynarodowego projektu „Miejsce przy królewskim stole” współorganizowanego przez 19 instytucji w 11 krajach. 23 czerwca …

Winobranie, fot. Pixabay.jpg

Winobranie w Wilanowie | warsztaty kulinarne dla dorosłych | 2 września (aktualność)

Winobranie czas zacząć! Letnie słońce napełniło słodkim smakiem winorośl pnącą się w wilanowskim ogrodzie króla Jana III. Nadeszła pora na zbiory i winogronowe przetwory. Już po raz czwarty Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie zaprasza na wilanowskie winobranie!

55_uczta wydana przez jana.jpg

Przy szlacheckim stole, czyli staropolska etykieta (artykuł, Silva Rerum)

Staropolska barokowa uczta kojarzy się często z braniem jedzenia prosto z wypełnionych po brzegi mis, a także z pełnymi pucharami …

warsztaty_kulinarne_baner.jpg

Miejsce przy królewskim stole (artykuł)

Rok 2018 został ogłoszony Europejskim Rokiem Dziedzictwa Kulturowego. Nasze muzeum realizuje projekt, w ramach którego zamierzamy upowszechniać wiedzę o kulturze …