UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Książka obejmuje zarówno dzieje rezydencji, jak też opis pałacu, jego wnętrz, ogrodu i otoczenia. Praca ma charakter małej monografii zabytku, mogącej jednocześnie towarzyszyć zwiedzaniu Wilanowa dzięki odpowiedniemu układowi treściowemu i graficznemu. Uwzględnia wyniki najnowszych odkryć archeologicznych i konserwatorskich oraz szeregu badań naukowych.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Gotuj z Tessą Capponi-Borawską! | wykład i warsztaty 15 stycznia

aktualność

kuchnia włoska, Pixabay.jpg

Zapraszamy do Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie na wykład kulinarny Tessy Capponi-Borawskiej połączony z warsztatami kulinarnymi z historycznej kuchni włoskiej!

Zaczniemy od wykładu poświęconego „Apicio Moderno”. Ten 6-tomowy traktat gastronomiczny autorstwa Francesco Leonardi był jednym z ważniejszych elementów włoskiej literatury kulinarnej. W kontekście dzieła Leonardiego przywołamy też wprowadzony sto lat później program zjednoczenia kuchni włoskiej – słynnego gastronoma Pellegrino Artusiego.

Po wykładzie zaprosimy Was do kuchni, gdzie pod okiem Tessy Capponi-Borawskiej i wilanowskiego kuchmistrza przygotujemy dania włoskie według przepisów pochodzących z „La Scienza in cucina e l’Arte di mangiar bene” – XIX-wiecznej książki kucharskiej Pellegrina Artusiego. Interpretacji historycznych przepisów dokona wilanowski mistrz kuchni Maciej Nowicki.

Po części warsztatowej zasiądziemy do stołu, aby delektując się wyśmienitymi potrawami, kontynuować dyskusję o tym, czym tak naprawdę jest kuchnia włoska.

______________________________________________________________________________

ODBIORCY: osoby dorosłe
MIEJSCE: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie | Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
TERMIN: 15 stycznia, godz. 18.00

BILETY: wyprzedane!

______________________________________________________________________________

KONTAKT
Adrian Ordakowski
t: 531 058 880
m: aordakowski@muzeum-wilanow.pl

Podziel się:
Wykop Facebook
44_compendium_str tyt 1682.jpg

Staropolskie książki kucharskie (artykuł, Silva Rerum)

Książki kucharskie, znane w Europie w formie rękopiśmiennych zbiorów przepisów już w średniowieczu, w czasach nowożytnych stały się wydawnictwami popularnymi …

44_„włoszczyzna” w polsce (janusz tazbir, nr 1, 1975).jpg

Włoszczyzna w Polsce (artykuł, Silva Rerum)

Wbrew powszechnym stereotypom, wpływy włoskie w Polsce nie zaczęły się wraz z przyjazdem do Krakowa królowej Bony, żony Zygmunta Starego. …

wjazd_sobieskiego_do_wiednia_polona.jpg

Ceremonialna demonstracja zwycięstwa pod Wiedniem – uczta, trofea, gesty (artykuł, Silva Rerum)

Każdy sukces militarny wiązał się z kompleksowym programem ceremonialnej reprezentacji władzy. Zarówno zabiegi dyplomatyczne, jak i wszelkie sposoby uzewnętrznienia potęgi …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Kuchnia i polityka. Kulinarne i polityczne sympatie Stanisława Czernieckiego (artykuł, Silva Rerum)

W pierwszej polskiej książce kucharskiej z 1682 roku zwraca uwagę wyraźna fascynacja autora „krajami cesarskimi” i tamtejszą kuchnią. Dla Stanisława …